PT for gravide

VIKTIG: Denne artikkelen er ikke skrevet av helsepersonell. Vi oppfordrer alle gravide til å snakke med lege eller jordmor før de går i gang med noen som helst form for trening.

Å være gravid kan være en utfordrende tid for mange kvinner. I tillegg til de fysiske endringene som skjer i kroppen, kan det også være følelsesmessige og mentale utfordringer som følger med graviditeten. Det er derfor viktig å finne måter å takle disse endringene på, og trening kan være en god måte å gjøre det på. Å trene under graviditeten kan ha mange fordeler, men det kan også være utfordrende å vite hva som er trygt og effektivt når det gjelder treningsøvelser. Det er derfor en god idé å vurdere å trene med en personlig trener når du er gravid. I denne artikkelen skal vi se på hvorfor gravide burde trene med en personlig trener, hvilke fordeler det kan ha for både den gravide og det ufødte barnet, og dessuten skal vi se nærmere på hva som er trygg trening under en graviditet. Avslutningsvis skal vi se på andre andre yrkesgrupper som også kan hjelpe gravide med trening under graviditeten, som f.eks. fysioterapeuter, naprapater eller jordmødre.

3 gravide kvinner trener på medisinball

Bli matchet med en personlig trener

Fyll ut et enkelt skjema så matcher vi deg med den personlige treneren som best dekker dine behov

personal trainer and female client
En forfatter av artikler

Øyvind Bringedal

Publisert: 04-19-2023

Hvorfor bør gravide trene?

Før vi går inn på hvorfor gravide burde trene med en personlig trener, la oss først se på hvorfor trening er viktig for gravide generelt. Det er nemlig flere grunner til at trening kan være gunstig for gravide. For det første kan det hjelpe med å forbedre den generelle helsen og følelsen av velvære. Det kan også bidra til å redusere risikoen for enkelte komplikasjoner under graviditeten som svangerskapsdiabetes, svangerskapsforgiftning og overvekt. Å trene kan også bidra til å forberede kroppen på fødselen, ved å styrke muskler som vil være involvert i fødselen.

Hva er fordelene ved å trene med en personlig trener når du er gravid?

Det kan være utfordrende å vite hva som er trygt og effektivt når det gjelder trening under graviditeten, ikke minst fordi det er særlig viktig å ta hensyn til individuelle behov og begrensninger under en graviditet. En PT kan hjelpe deg med trygg og effektivt trening når du er gravid, og her er noen av fordelene ved å trene med en personlig trener når du er gravid:

Skreddersydd trening

En personlig trener vil kunne tilpasse treningsøktene til dine individuelle behov og begrensninger. De vil kunne vurdere din fysiske form og hjelpe deg med å velge øvelser som er trygge og effektive for deg og ditt ufødte barn.

Riktig teknikk

En personlig trener vil kunne veilede deg i riktig teknikk når du utfører øvelser. Dette vil bidra til å redusere risikoen for skader og sørge for at du får maksimalt utbytte av treningen.

Motivasjon og støtte

En personlig trener vil kunne gi deg motivasjon og støtte gjennom hele graviditeten. De vil kunne hjelpe deg med å sette realistiske treningsmål og holde deg motivert til å nå dem.

Redusert risiko for skader

En personlig trener vil kunne hjelpe deg med å unngå skader ved å tilpasse treningen til dine individuelle behov og begrensninger. De vil også kunne veilede deg i riktig teknikk og passe på at du trener med riktig intensitet.

Bedre mental helse

Graviditeten kan være en følelsesmessig utfordrende tid for mange kvinner. Å trene med en personlig trener kan hjelpe til med å forbedre den mentale helsen ved å redusere stress og angst, og øke følelsen av velvære.

Forberedelse til fødselen

En personlig trener kan hjelpe deg med å forberede kroppen på fødselen ved å velge øvelser som styrker muskler som vil være involvert i fødselen. Trening kan også spille en rolle for å unngå bekkenløsning.

Tilpasning etter fødselen

Etter fødselen vil kroppen din ha gjennomgått store endringer, og det kan være utfordrende å vite hvordan du skal trene for å komme tilbake til formen du var i før fødselen. En personlig trener vil kunne hjelpe deg med å gjenoppta treningen på en trygg og effektiv måte.

Hva slags trening er trygg under graviditeten?

VIKTIG: Denne artikkelen er ikke skrevet av helsepersonell. Vi oppfordrer alle gravide til å snakke med lege eller jordmor før de går i gang med trening under graviditet.

Selv om trening kan ha mange fordeler for gravide, er det viktig å være forsiktig og velge øvelser som er trygge. Her er noen former for trening som kan være bra for gravide:

Lavintensitets cardio

Lavintensitets cardio, som for eksempel gange eller sykling, kan hjelpe til med å øke hjertefrekvensen og forbedre kondisjonen uten å sette for mye stress på kroppen.

Styrketrening

Styrketrening kan bidra til å styrke muskler som vil være involvert under fødselen, som bekkenmuskulaturen og ryggmuskulaturen. Det er imidlertid viktig å unngå tunge løft, og dessuten passe på at man velger øvelser som er trygge under en graviditet.

Yoga og Pilates

Yoga og Pilates kan hjelpe til med å forbedre fleksibiliteten og styrken, samtidig som det gir en følelse av ro og avslapning. Enkelte yoga- og pilates-øvelser skal man unngå som gravid, snakk med lege for å finne ut av hvilke.

Svømming

Svømming kan være en god form for trening for gravide, da det gir en følelse av vektløshet og reduserer stress på kroppen.

Trening som skal unngås under graviditeten

Selv om trening kan være gunstig under graviditeten, er det noen øvelser og aktiviteter som bør unngås for å redusere risikoen for skader eller komplikasjoner. Her er noen eksempler på trening man skal unngå når man er gravid:

Tunge løft

Tunge løft kan sette for mye press på bekkenbunnen og ryggen, og øke risikoen for skade eller prolaps. Det er derfor viktig å unngå tunge løft og heller velge øvelser som er mer skånsomme for kroppen.

Høyintensitets cardio

Høyintensitets cardio, som for eksempel sprinting eller hoppetau, kan sette for mye stress på kroppen og øke risikoen for skader. Det kan også øke pulsen og føre til mangel på oksygen til fosteret.

Kontaktsport

Kontaktsport, som for eksempel fotball eller boksing, kan øke risikoen for slag og skader på magen. Det er derfor viktig å unngå kontaktsport under graviditeten.

Overdrevene strekkøvelser

Overdrevene strekkøvelser kan øke risikoen for skade og muskelspenninger. Det er derfor viktig å velge øvelser som er mer skånsomme, og å unngå å overstrekk av musklene.

Kasteøvelser

Kasteøvelser kan øke risikoen for skader på magen og ryggen, og bør derfor unngås under graviditeten. Det er bedre å velge øvelser som er mer skånsomme og ikke innebærer kasting eller hopping.

Konklusjon

Å trene under graviditeten kan ha mange fordeler, men det kan være utfordrende å vite hva som er trygt og effektivt når det gjelder treningsøvelser. Det er derfor en god idé å vurdere å trene med en personlig trener når du er gravid. En personlig trener vil kunne tilpasse treningsøktene til dine individuelle behov og begrensninger, veilede deg i riktig teknikk, gi deg motivasjon og støtte, og bidra til å redusere risikoen for skader. Ved å trene med en personlig trener kan du få de beste resultatene ut av treningen din og forberede kroppen på fødselen på en trygg og effektiv måte.

Andre yrkesgrupper som kan hjelpe gravide med trening

Selv om personlige trenere kan være en stor hjelp når det gjelder trening under graviditeten, er det også andre typer helsepersonell som kan være til god hjelp. Her er noen eksempler:

Fysioterapeuter

Fysioterapeuter er spesialister på å behandle og forebygge skader og smerte i muskler og ledd. Her er noen av måtene fysioterapeuter kan hjelpe gravide:

Evaluere kroppens tilstand og behov

Fysioterapeuter kan evaluere kroppens tilstand og behov under graviditeten, og identifisere eventuelle områder som trenger spesiell oppmerksomhet. De kan også hjelpe gravide med å utvikle en personlig tilpasset treningsplan som tar hensyn til deres individuelle behov og begrensninger.

Redusere smerte og ubehag

Fysioterapeuter kan hjelpe gravide med å lindre smerte og ubehag i muskler og ledd. De kan gi behandling som massasje, tøyninger, og manuell terapi for å lindre smerte og øke fleksibiliteten.

Forbedre holdning og balanse

Graviditet kan føre til endringer i kroppens holdning og balanse, og kan føre til smerter og ubehag i rygg og bekken. Fysioterapeuter kan hjelpe gravide med å forbedre holdning og balanse gjennom øvelser som styrker muskler i kroppens kjerne.

Veilede i riktig teknikk og form

Fysioterapeuter kan veilede gravide i riktig teknikk og form når det gjelder treningsøvelser. Dette kan bidra til å redusere risikoen for skader og sørge for at gravide får maksimalt utbytte av treningen.

Naprapater

Naprapater er spesialister på å behandle smerter og ubehag i muskel- og skjelettsystemet. Naprapati er en manuell behandlingsform som fokuserer på muskler og ledd, og kan hjelpe gravide med å lindre smerte og øke fleksibiliteten.

Kiropraktorer

Kiropraktorer er på samme måte som naprapater spesialister på å behandle smerter og ubehag i muskel- og skjelettsystemet, spesielt i ryggen og nakken. De kan hjelpe gravide med å lindre smerte og forbedre holdningen, og gi råd om hvordan man kan tilpasse treningsøktene til den gravides individuelle behov og begrensninger.

Jordmødre

Jordmødre er spesialister på fødsel og barselomsorg. De har inngående kunnskap om hva som skjer med kroppen til en kvinne under en graviditet, og har ofte mye kunnskap om hva man bør/og ikke bør gjøre under en graviditet, også relatert til trening.

Les også

Gravid kvinne som går i naturen

Trening for gravide

Er du gravid og lurer på hvordan du skal trene? I denne artikkelen gir vi noen tips...

En forfatter av artikler

Øyvind Bringedal

Publisert: 10-06-2022

Les mer