Hvorfor bruke en personlig trener?

Lurer du på hvorfor du skal trene med en personlig trener? Vi gir deg 6 tips til hvorfor du bør benytte en personlig trener

Kvinne som trener med slynge mens en personlig trener ser på

Bli matchet med en personlig trener

Fyll ut et enkelt skjema så matcher vi deg med den personlige treneren som best dekker dine behov

personal trainer and female client
En forfatter av artikler

Øyvind Bringedal

Publisert: 07-21-2022

Få et tilpasset treningsprogram

De aller fleste som har trent på egenhånd vet hvor vanskelig det kan være å holde seg til et strukturert treningsprogram. Og kanskje enda viktigere, hvor vanskelig det er å utforme et treningsprogram som både gir deg ønskede resultater og samtidig forebygger skader. Det er fort gjort å tenke at man kan google seg frem til et treningsprogram, og ved bruk av sunn fornuft avgjøre om dette treningsprogrammet er riktig for en selv. Dessverre er det ikke alltid så enkelt. For det første er det stor variasjon når det kommer til hvor effektive treningsprogrammer er til å nå et bestemt mål, og dessuten må treningsprogrammer ofte skreddersys på individuell basis. En personlig trener kan hjelpe deg med å utforme et treningsprogram som både er tilpasset dine spesifikke mål, og som dessuten tar høyde for din bestemte situasjon. Om du er 20 år og drømmer om store muskler bør du trene på en annen måte enn om du er 70 år og drømmer om funksjonell styrke til å gjennomføre hverdagen. Nettopp her kan en personlig trener kan komme deg til unnsetning. Han/hun vil for eksempel kunne hjelpe deg med å identifisere din bestemte situasjon, grave frem individuelle styrker og svakheter, og se hvordan du kan trene på en skadeforebyggende måte. Deretter vil disse (og andre) elementer tas i betraktning når det utformes et detaljert og strukturert treningsprogram tilpasset nettopp deg. Det sier seg selv at dette ikke er enkelt å få til på egenhånd. En personlig trener med spesialisert kompetanse, dedikert tid, og et utenfra-perspektiv, vil kunne hjelpe deg godt på veien mot de resultatene du ønsker.

Sikre justeringer underveis i treningen

En feil som går igjen og igjen, særlig blant hobbymosjonister, er at man følger et treningsprogram slavisk. Er det f.eks. angitt i treningsprogrammet at man skal trene benkpress 3 dager i uka over 6 uker, så gjør man det. Problemet med en slik tilnærming er at man risikerer å trene feil, både med tanke på resultater og skader. Det er store forskjeller blant oss mennesker; enkelte har skjevheter i ledd, svakheter i støttemuskulatur, eller en kropp som tåler mindre trening enn det som er normalen. Et avgjørende poeng når man trener er å kunne identifisere slike og andre forhold, helst i forkant av treningen, men hvert fall i løpet av treningsprogrammet en følger. I så måte kan en personlig trener spille en avgjørende rolle. En personlig trener vil overvåke treningen din fra økt til økt, noe som gjør at han/kun vil kunne komme med avgjørende feedback underveis: Innspill til teknikkjusteringer, ideer om endring av øvelser, forslag til øvelser som kan bygge opp nødvendig støttemuskulatur, innspill angående treningsmengde, osv. De færreste vil ha nok kunnskap og erfaring til å kunne ta på seg denne oppgaven på egenhånd.

Bli motivert!

Alle som har trent over en lenger periode vet at motivasjon går i bølger. Enkelte dager er man full av energi, pågangsmot, og treningslyst, og omtrent danser seg gjennom en treningsøkt. Andre dager er det kamp å komme seg opp fra sofaen. Dette gjelder både hobbymosjonister, så vel som profesjonelle idrettsutøvere. En personlig trener kan virkelig utgjøre en forskjell her, og få deg til å yte det lille ekstra. Bare det at man har noen man svarer til, noen som forventer at du stiller opp på treningsøkten, kan bidra til økt motivasjon i seg selv (og om ikke annet, at du faktisk kommer deg på trening). Følelsen av at noen andre følger med på deg, er interessert i at du skal lykkes og kommer med oppløftende ord, er uhyre viktig for motivasjonens del. Vi mennesker er sosiale dyr og påvirkes ekstremt mye av de vi har rundt oss. Hvis du har forsøkt å gjennomføre en treningsøkt på egenhånd, versus i samvær med andre, vet du hva vi snakker om. Man dropper gjerne den siste repetisjonen i knebøy, eller den siste spurten opp en bakke, om ikke noen er der og følger med på en.

Treningen settes i system

Et særlig viktig element når du jobber med en personlig trener, er at han/hun hjelper deg med å sette treningen i system. Du har klare retningslinjer for hva du skal gjøre, delmål og endelig mål, og som regel vil PT´en også hjelpe deg med å loggføre progresjonen din. Disse tingene hjelper ikke bare for å oppnå bedre resultater, de virker også motiverende i seg selv. Det er klart at man kan systematisere treningen sin på egenhånd også, men det er både vanskelig og tidkrevende. Tro oss, vi har prøvd!

Få hjelp til ernæring og kosthold

Mange tenker nok at en personlig trener først og fremst er der for å sikre korrekt trening. Men alle som har god innsikt i trening, vet at ernæring og kosthold er en avgjørende brikke for å oppnå gode treningsresultater. Enten du ønsker å gå ned i vekt, legge på deg muskler, eller stramme opp legger og lår, vil kostholdet være svært viktig. Enkelte hevder vel så viktig som selve treningen. En personlig trener hjelper deg med å velge riktig kosthold ut fra dine forutsetninger og mål. Det kan kanskje være justeringer tilknyttet mengden karbohydrater eller proteiner i kosten, forslag til hvordan man kan sette opp en måltidsplan, eller oppskrifter på næringsrike og velsmakende måltider. En personlig trener kan hjelpe deg med både forståelse og oppfølging rundt ernæring og kosthold, noe som kan være kjedelig og vanskelig å gjennomføre på egenhånd.

Prioritér helsa di!

Forskning viser at trening er godt for helsa. Dessverre er det mange som nedprioriterer eller sliter med å motivere seg til å trene. Etter vår mening vil alt som hjelper en til å trene være en god investering. Om man kan bruke noen tusenlapper på en personlig trener og dermed unngå livsstilssykdommer, er det etter vår mening et veldig smart valg. En personlig trener kan hjelpe deg med å gjøre trening mer gøy, sikre at du kommer deg på treningsstudioet, og hjelpe deg med å forhindre skader som ellers kunne satt en stopper for treningen. Mange treningsstudioer tilbyr gratis prøvetimer med en personlig trener, hvorfor ikke prøve?

Les også

image

Personlig Trening

Personlig trening innebærer å samarbeide med en kvalifisert personlig trener for å ...

image

David Scavera

Les mer

image

Personlig trener kurs

Personlig trening er en stadig voksende bransje, og det å være kvalifisert er nøkke...

Forfatter av artikler

Eilert Akerstad

Publisert: 03-09-2024

Les mer

image

Trenger jeg PT?

Mange av oss har stilt spørsmålet: "Trenger jeg virkelig en personlig trener (PT) f...

Forfatter av artikler

Eilert Akerstad

Publisert: 08-20-2023

Les mer