BMI-kalkulator

Beregn din BMI!

Hva er BMI og hvordan beregnes det?

BMI, eller Body Mass Index, er en indeks som brukes til å måle mengden fett i kroppen. Det er et nyttig verktøy for å vurdere om en person har en sunn kroppsvekt, og for å sette mål for vektreduksjon eller vektøkning. BMI beregnes ved å dele kroppsvekten i kilogram med høyden i meter kvadrert. En normal BMI er mellom 18,5 og 25. Havner du under eller over dette, kan det bety at du har en usunn vekt.

For å beregne BMI, kan du bruke følgende formel:

BMI = kroppsvekt (kg) / (høyde (m) x høyde (m))

Eksempel: La oss si at en person veier 70 kg og er 1,75 meter høy. For å beregne BMI, deler vi 70 med 1,75 x 1,75, noe som gir oss en BMI på 22,9.

Hva er normalvektig, overvektig og fedme?

BMI-skalaen er delt inn i fire hovedkategorier:

  • Undervektig: BMI under 18,5
  • Normalvektig: BMI mellom 18,5 og 24,9
  • Overvektig: BMI mellom 25 og 29,9
  • Fedme: BMI over 30

Det er viktig å huske at BMI ikke tar hensyn til faktorer som kroppssammensetning, muskelmasse og alder, så det er ikke alltid en nøyaktig indikator på en persons fettprosent. Imidlertid kan BMI være et nyttig verktøy for å vurdere om en person har en sunn kroppsvekt.

Hva er helserelaterte risikoer ved høy BMI?

Studier har vist at mennesker med en høy BMI har økt risiko for en rekke helseproblemer, inkludert hjertesykdommer, diabetes og visse typer kreft. Det er derfor viktig at man har en sunn kroppsvekt for å redusere denne risikoen.

Hvordan kan jeg endre BMI?

Hvis du vil endre BMI, kan du gjøre det ved å endre kroppsvekten. Dette kan gjøres gjennom å spise en sunn og balansert kost og øke fysisk aktivitet.

En sunn kost bør inneholde en rekke næringsrike matvarer, inkludert frukt, grønnsaker, bønner, linser, nøt ter og magre proteinkilder som kylling, fisk og bønner. Det er også viktig å begrense inntaket av usunne matvarer som bearbeidet mat, sukkerholdig mat og mat med høyt fettinnhold.

Økt fysisk aktivitet kan hjelpe deg med å forbrenne kalorier, noe som kan bidra til vektreduksjon. Det finnes mange måter å øke fysisk aktivitet på, fra å gå en tur hver dag til å delta på organisert trening som for eksempel løping, sykling eller styrketrening. Det viktigste er å finne en aktivitet du liker og å holde deg til en regelmessig treningsrutine.

Det er viktig å huske på at vektreduksjon ikke alltid er enkelt, og at det kan være frustrerende å prøve å endre livsstilen. Det kan være lurt å søke støtte fra familie, venner eller en helseprofesjonell for å hjelpe deg med å nå dine mål.

Er det andre måter å måle fettprosenten på enn BMI?

Det finnes også andre måter å måle fettprosenten på, for eksempel å bruke skinfold-målinger eller bioelektrisk impedans. Disse metodene kan være mer nøyaktige, men de krever spesialutstyr og kan være mer tidskrevende enn å beregne BMI.

Hva bør jeg gjøre hvis jeg vil endre BMI?

Hvis du ønsker å endre BMI, kan det være lurt å søke råd fra en helseprofesjonell, slik som en lege, ernæringsfysiolog, eller personlig trener. De kan hjelpe deg med å sette realistiske mål og tilby råd og støtte underveis i vektendringsprosessen.

BMI i ulike land

En studie fra World Health Organization (WHO) fra 2016 viste at gjennomsnittlig BMI var høyest i USA, Storbritannia, Australia og New Zealand, med en gjennomsnittlig BMI på 28,2. Dette plasserer de fleste i kategorien overvektig eller fedme. På den andre siden var gjennomsnittlig BMI lavest i Asiatiske land som Japan, Sør-Korea og Taiwan, med en gjennomsnittlig BMI på 23,0. Dette plasserer de fleste i kategorien normalvektig. Gjennomsnittlig BMI var også lavere i land i Afrika og Latin-Amerika, med en gjennomsnittlig BMI på rundt 23,5.