Trening som behandling for nakkeplager

Nakkeplager er noe som mange sliter med. Her ser vi på hvordan trening kan fungere som behandling for nakkeplager. Vi ser på hva nakkeplager er, risikofaktorer for å utvikle nakkeplager, og vurderer om trening kan hjelpe mot nakkeplager.

Kvinne som tar seg i nakken på grunn av smerter

Bli matchet med en personlig trener

Fyll ut et enkelt skjema så matcher vi deg med den personlige treneren som best dekker dine behov

personal trainer and female client
Fysioterapeut Jardar Gundersen

Jardar Vigre Gundersen

Publisert: 10-24-2022

Generelt om nakkeplager

Nakkeplager er en av de ledende årsakene til funksjonsnedsettelser på verdensbasis. Forekomsten til nakkeplager rapporteres om å være 48,5% og ser ut til å øke i tiden framover. Prognosen til nakkeplager er i all hovedsak i favør at plagene blir bedre. Derimot er forekomsten av en ny episode med nakkeplager rapportert til å være høy, som bidrar til en høy sosial og økonomisk byrde. Til tross for at nakkeplager er forsket mye på, mangler vi effektive metoder for å redusere andelen som får nakkeplager.

Hva er nakkeplager?

Nakkeplager er smerter i nakkeregion, det vil si øvre del av rygg, oppover mot hodet og utover mot skuldrene. Man skiller gjerne mellom ukompliserte/uspesifikke nakkeplager, whiplash og nakkesmerter av utstrålende art. De fleste faller inn under førstnevnte kategori.

Hva er typiske risikofaktorer for utvikling av nakkeplager?

Psykologiske risikofaktorer, deriblant langtids stress, manglende sosial støtte, angst, depresjon, mistrivsel i jobbsituasjon, familiekonflikter og pengeproblemer kan være vanlige årsaker til nakkeplager. I forhold til biologiske risikofaktorer, kan nakkeplager forekomme som følge av visse sykdommer, slik som nevromuskulære sykdommer eller autoimmune sykdommer. Sistnevnte forekommer ikke i samme grad som tilstedeværelsen av psykologiske risikofaktorer, men kan ofte forekomme i en kombinasjon med psykologiske risikofaktorer.

Kan trening hjelpe på nakkeplager?

Det korte svaret er ja. Trening er det nærmeste man kommer en mirakelmedisin. Trening fører med seg sunne helsefordeler som forbedret hjerne-helse, hjelper å håndtere vekt, reduserer risikoen for sykdom, styrker ben og muskler og forbedrer evnen til å gjøre hverdagslige aktiviteter. Mer viktig for personer med nakkeplager er at trening har den magiske egenskapen at den kan redusere smertepersepsjon, altså den individuelle oppfatningen av smerte. I tillegg har det en positiv effekt på mental helse, i form av forbedret humør, reduksjon i stress og depresjon, som ofte ses i sammenheng med nakkesmerter.

Trening er et viktig virkemiddel i behandlingen av smerter, spesielt med et økende fokus på å få ned forekomsten av opioidavhengighet. Hos friske individer øker trening terskelen for å oppleve smerte. Trening fremmer analgesi/smertefrihet hos personer med nakkesmerter, ryggsmerter, artrose og muskelsmerter.

Trening kan også imidlertid medføre økte smertenivåer, særlig akutt og over noen uker. Ofte kan dette være en barriere for å igangsette trening for personer med langvarig smerteproblematikk. På det jevne ser smerteøkningen til å gå over etter et par uker og man tilpasser seg øvelsene/aktivitetene man gjør jevnlig. Det å finne et passelig nivå for den enkelte og gradvis øke toleransen er viktig for å ikke forsterke barrierene til trening. Trening er noe som skal gi livsglede, stressmestring, bedre søvn og andre helsefordeler. Her kommer noen enkle tips:

Om du er usikker, ta kontakt med en fagkyndig

Det kan være vanskelig å finne nyttig informasjon i dagens samfunn. Et tips for å komme i gang med trening er å kontakte en fysioterapeut eller personlig trener som tilpasser treningen til ditt nivå, ønsker og behov.

Finn aktiviteter som er meningsfulle for deg

Det å trene kan for mange være lite lystbetont. Det som er viktig å huske på er at det ikke nødvendigvis er så mye som skal til for å oppleve mange av fordelene listet i denne artikkelen. Meningsfulle aktiviteter skiller ut endorfiner i hjernen som kan gi et lykkerus.

Prioriter søvn

Søvn er viktig for en rekke funksjoner i kroppen. Manglende søvn opplever kroppen som en stressor og vil således også påvirke smertenivåer negativt. Dårlig søvn gir redusert konsentrasjonsevne, redusert oppmerksomhet, dårlig humør og manglende overskudd til å ta aktive grep for å bedre hverdagen.

Oppsummering

Denne artikkelen har nevnt noen vanlige årsaker til smerter, kartlagt noen vanlige risikofaktorer og tatt opp treningens rolle i smertehåndtering. Ønsker du å trener, men sliter med nakkeplager? Da anbefaler vi å skaffe seg en personlig trener.

Denne artikkelen er skrevet av Optimal Trening

Les også

image

Er du klar for en personlig treningsopplevelse som overgår alt annet?

Vi er glade for å kunngjøre vårt samarbeid med LVLUP Treningsstudio. LVLUP, sentral...

En forfatter av artikler

Øyvind Bringedal

Publisert: 03-11-2024

Les mer

image

Samarbeid mellom Maksimal og PTmatch

I denne blogposten tar vi en nærmere kikk på samarbeidet mellom Maksimal og PTmatch...

En forfatter av artikler

Øyvind Bringedal

Publisert: 02-09-2024

Les mer

En overvektig mann drikker vann

Overvekt og fedme

Overvekt er et økende problem på verdensbasis. I denne artikkelen hjelper vi deg me...

En forfatter av artikler

Øyvind Bringedal

Publisert: 04-30-2023

Les mer