Trening for gravide

Er du gravid og lurer på hvordan du skal trene? I denne artikkelen gir vi noen tips og råd rundt trening til gravide

Gravid kvinne som går i naturen

Bli matchet med en personlig trener

Fyll ut et enkelt skjema så matcher vi deg med den personlige treneren som best dekker dine behov

personal trainer and female client
En forfatter av artikler

Øyvind Bringedal

Publisert: 10-06-2022

NB: Innholdet i denne artikkelen bygger på informasjon hentet fra helsenorge.no. den 05.06.22. Det tas forbehold om utdatert innhold. Vi oppfordrer alle gravide til å konsultere med lege eller jordmor før de går i gang med trening under svangerskapet.

Generelt om trening for gravide

Det er topp å holde seg i aktivitet under en graviditet. Kroppen gjennomgår mange endringer som kan lede til smerter, ubehag og vektøkning. Trening kan forebygge slike ting og dessuten gjøre at man kommer seg raskere etter fødsel. Det er imidlertid viktig at man lytter til kroppen og tar visse forhåndsregler når man trener som gravid. Enkelte øvelser og treningsformer skal man rett og slett holde seg unna når man gjennomgår en graviditet. Dessuten kan det være individuelle hensyn som må tas. Ingen kropper eller graviditeter er like og det er viktig at du finner noe som fungerer for nettopp deg.

Hvor mye bør man trene som gravid?

Svaret på dette spørsmålet avhenger av flere faktorer. For det første kommer det an på hvor mye du trente før du ble gravid. Om du er vant til å trene mye, skriver helsenorge at du bør fortsette på omtrent samme nivå som før (dette er imidlertid ikke ensbetydende med at du skal trene på akkurat samme måte som før graviditeten). Dersom du på den annen side har vært lite fysisk aktiv i forkant av graviditeten, må du begynne rolig og gradvis trappe opp treningsmengden. Det er aldri bra å gå fra 0 til 100 innen trening, og som gravid må man passe ekstra godt på.

En annen faktor som må tas i betraktning er treningsforholdene der du befinner deg. Man skal unngå å trene når det er for varmt eller hvis luftfuktigheten er for høy. Slike forhold kan dermed sette en begrensning på treningsmengden for gravide.

En tredje faktor er de individuelle forholdene hos deg som gravid. Kvinner som er i risikogruppen for tidlig fødsel, eller som tidligere har hatt flere spontanaborter bør rådføre seg med jordmor eller lege ifølge helsenorge.no. Det kan også være andre medisinske årsaker til at man bør begrense eller unngå trening under svangerskap. Derfor er vår klare oppfordring til alle gravide å konsultere med jordmor eller lege før de går i gang med trening under svangerskapet.

Hvilken trening skal man unngå som gravid?

Man skal unngå all form for trening hvor det er fare for slag eller støt mot magen. Blant annet håndball, kampsport, fotball og stuping. Videre skal man unngå å dykke som gravid; trykkforandringen som oppstår ved dykking kan nemlig være uheldig for fosteret. Det er også enkelte øvelser man skal unngå som gravid, blant annet tung benkpress fordi det medfører et stort trykk i buken. Når det gjelder intensiteten på treningen skal den være moderat ifølge helsenorge.no. Dette betyr blant annet at man skal unngå for tunge løft og for hard kondisjonstrening.

Trening ved bekken- eller ryggsmerter

Mange gravide opplever å få rygg- eller bekkensmerter under svangerskapet. Trening kan lindre disse smertene. Eksempler på treningstyper som kan være bra i denne forbindelse er: Svømming, sykling på lavt sete, samt slyngetrening. Det er imidlertid viktig å lytte til kroppen, gjør en treningsøvelse vondt bør man holde seg unna denne. Dersom man har store smerter i rygg eller bekken bør man kontakte lege og eventuelt fysioterapeut.

Les også

3 gravide kvinner trener på medisinball

PT for gravide

VIKTIG: Denne artikkelen er ikke skrevet av helsepersonell. Vi oppfordrer alle grav...

En forfatter av artikler

Øyvind Bringedal

Publisert: 04-19-2023

Les mer