Personlig trener

Lurer du på hva en personlig trener er? Eller hva du kan få ut av å trene med en personlig trener? I denne artikkelen gir vi deg svaret på disse spørsmålene, og ser dessuten nærmere på andre aspekter ved personlig trening

Eldre mann på treningsstudio som trener med en pt

Bli matchet med en personlig trener

Fyll ut et enkelt skjema så matcher vi deg med den personlige treneren som best dekker dine behov

personal trainer and female client
En forfatter av artikler

Øyvind Bringedal

Publisert: 12-11-2022

Hva er en personlig trener?

En personlig trener er en person som har kvalifikasjoner og erfaring innen trening og idrett, og som tilbyr personlig trening til individer eller grupper. Målet med personlig trening er å hjelpe folk med å oppnå sine treningsmål, enten det er å gå ned i vekt, bygge muskler, forbedre utholdenheten eller noe annet. Personlige trener tilbyr vanligvis veiledning innenfor en rekke forskjellige treningsområder: Styrketrening, utholdenhetstrening, fleksibilitet og balanse, for å nevne noen. Det er også mulig å finne personlige trenere med spisskompetanse innenfor spesifikke idrettsgrener, som f.eks. kampsport, yoga, løping eller bodybuilding.

Hvilke fordeler er det med å ha en personlig trener?

En personlig trener kan hjelpe deg med å sette opp et treningsprogram som er skreddersydd for dine individuelle behov og mål. De kan også veilede deg i riktig teknikk for øvelser, samt gi råd om kosthold og livsstil for å oppnå best mulig resultater. Hjelpen man får til å velge ut øvelser og sikre korrekt teknisk utførelse, er ikke bare viktig for å oppnå best mulig resultater, men også for å unngå skader.

En annen fordel med å ha en personlig trener er at vedkommende kan holde deg motivert og følge opp fremgangen din. Dette er ting som kan være vanskelig å gjøre på egen hånd, særlig over tid. Veldig mange starter ut fulle av motivasjon og pågangsmot, men de færreste klarer å opprettholde denne motivasjonen over flere måneder eller år. Det samme gjelder ting som loggføring av treningsøkter, gradvis økning av intensitet/belastning, samt implementering av øvelser som forebygger skader.

Hvor jobber personlige trenere?

Personlige trenere kan jobbe på treningssentre, i private treningsstudioer eller tilby hjemmebesøk. Noen personlige trenere jobber også som selvstendige næringsdrivende og kan tilby tjenester på freelance-basis. Som regel er de personlige trenerne fleksible på hvor treningen skal foregå, dette avtales som regel på individuell basis mellom deg og din PT. Som en tommelfingerregel belaster de personlige trenere noe mer for hjemmebesøk, dette er for å få dekket tiden som går med til reise og eventuell frakt av treningsutstyr.

Personlig trener utdannelse

Å bli personlig trener krever formell utdanning og kvalifikasjoner. Det finnes ulike typer trenerutdanninger, men de fleste krever at treneren har en grunnutdanning innen idrett, fysisk aktivitet eller helse, samt at de har bestått en eller flere eksamener. Disse utdanningene kan være på deltid eller heltid, og dekker emner som anatomi, fysiologi, trenings-teori og utforming av treningsprogram. Målet med en pt-utdannelse er å gi treneren de nødvendige kunnskapene og ferdighetene til å yte profesjonell treningsveiledning til personer i alle aldre og livssituasjoner.

I Norge kan man studere til å bli personlig trener på ulike utdanningsinstitusjoner, som for eksempel Norges Idrettshøgskole, AFPT, og Kristiania. Tidligere var det ingen formelle krav for å bli personlig trener, men i 2019 ble dette strammet inn. Nå er det krav om utdanning på minimum ett år.

Personlig trener og styrketrening

En personlig trener som spesialiserer seg innen styrketrening kan hjelpe deg med å utvikle en styrketrenings-plan som passer dine individuelle behov og mål. De kan veilede deg i riktig teknikk for øvelser og hjelpe deg med å øke styrken din på en trygg og effektiv måte.

En personlig trener som har spesialisert seg innen styrketrening vil ha inngående kunnskap om hvordan man kan øke styrken gjennom ulike typer øvelser, som for eksempel knebøy, benkpress og markløft. De vil også kunne gi råd om riktig bruk av vekter og utstyr, samt hvordan man kan øke intensiteten på styrketreningen etter behov.

I tillegg til å gi veiledning i riktig teknikk og øke styrken, kan en personlig trener som spesialiserer seg innen styrketrening også hjelpe deg med å sette realistiske mål og utarbeide et skreddersydd styrketreningsprogram som passer din livsstil og treningsrutine.

Oppsummert kan en personlig trener som spesialiserer seg innen styrketrening være en nyttig ressurs for de som ønsker å øke styrken sin og få mest mulig ut av styrketreningen.

Personlig trener og kosthold

En personlig trener som har kunnskap om kosthold, kan hjelpe deg med å utvikle en sunn og balansert kostholdsplan som passer dine individuelle behov og mål. De kan veilede deg i riktige matvalg og gi råd om hvordan du kan inkludere mer sunne matvarer i kostholdet ditt. Han eller hun kan også hjelpe deg med å opprettholde et sunt kosthold over tid.

En personlig trener som har kunnskap om kosthold, vil også kunne gi råd om hvordan du kan unngå usunne matvarer og redusere kaloriinntaket ditt. Han eller hun kan også hjelpe deg med å planlegge måltidene dine og gi råd om hvordan du kan få mest mulig ut av kostholdet ditt i forhold til treningen din.

Hvilke egenskaper har en god personlig trener?

En god personlig trener er en som for det første sitter på mye kunnskap om trening, helse, kosthold og skadeforebygging/rehabilitering. Vedkommende har gjerne utdannelse på tvers av flere fagfelt, som f.eks. fysioterapi, ernæring, osteopati eller medisin, i tillegg til en pt-utdannelse i bunn. Det er en fordel om vedkommende selv har drevet aktivt med idrett, og gjerne hatt flere forskjellige trenere. Med en slik bakgrunn vil det være mye enklere for den personlige treneren å se ting fra klientens perspektiv enn om vedkommende kun har vært i rollen som trener. Dessuten har vedkommende sett eksempler på hva som fungerer godt, og hva som fungerer mindre godt i en rolle som trenings-mentor. Det er naturligvis også en fordel om den personlige treneren har noen års erfaring som personlig trener. I mange fagfelt sier man gjerne at det er etter endt studie man virkelig begynner å lære faget sitt, det samme gjelder nok for personlige trenere.

Selv om kunnskap og erfaring er viktig, er ikke det tilstrekkelig for å være en god personlig trener. Den personlige treneren må ha en unik evne til å motivere og skape treningsglede hos vedkommende han/hun trener. Avgjørende i så måte er evnen til å kommunisere effektivt og tydelig, og dessuten sette klare mål og forventninger til klienten. Sånn sett kan man si at den personlige treneren på mange måter også kan sees på som en mental-trener.

Personlig trener pris

Det er ingen fastpris på en personlig trener. Hvor mye du må betale avhenger av en rekke faktorer, som for eksempel PT’ens erfaring og utdannelse, hvor mange klipp du kjøper, hvor treningen skal foregå, om du skal trene individuelt eller i en gruppe, og hvilket treningsstudio den personlige treneren er tilknyttet. Prisen på en personlig trener kan variere fra alt mellom 300 kr til 4000 kr per time.

Hvor kan jeg finne en personlig trener?

I de store byene i Norge er det enkelt å finne en personlig trener. De aller fleste treningsstudioene tilbyr personlig trening, og dessuten finner man en rekke studioer som utelukkende driver med personlig trening. Man finner også studioer med tverrfaglig kompetanse, eksempelvis fysioterapi, osteopati, ernæring og personlig trening. På mindre steder kan det være vanskeligere, men personlig trening er noe som blir mer og mer utbredt over hele landet ettersom man ser hvor effektivt det er. Dersom man bor et sted helt uten tilgang til personlige trenerne tilbyr majoriteten av dagens PT’er trening over nett.

Les også

image

Personlig Trening

Personlig trening innebærer å samarbeide med en kvalifisert personlig trener for å ...

image

David Scavera

Les mer

image

Personlig trener kurs

Personlig trening er en stadig voksende bransje, og det å være kvalifisert er nøkke...

Forfatter av artikler

Eilert Akerstad

Publisert: 03-09-2024

Les mer

image

Trenger jeg PT?

Mange av oss har stilt spørsmålet: "Trenger jeg virkelig en personlig trener (PT) f...

Forfatter av artikler

Eilert Akerstad

Publisert: 08-20-2023

Les mer