PT utdannelse

Her ser vi nærmere på ulike aspekter knyttet til utdannelse for personlige trenere. Blant annet hvilken utdannelse en PT har, hva man lærer i løpet av PT-studiet, forskjellige utdanningssteder med mer.

En hånd med en penn i som skriver i en bok

Bli matchet med en personlig trener

Fyll ut et enkelt skjema så matcher vi deg med den personlige treneren som best dekker dine behov

personal trainer and female client
En forfatter av artikler

Balder Holsæter Kjær

Publisert: 02-26-2023

Hvilken utdannelse har en personlig trener?

En personlig trener har vanligvis utdannelse innen idrettsfag, helse og ernæring, eller annet relevant fagfelt.

Den vanligste utdannelsen er ett ettårig personlig trener-studie (tilbys blant annet av AFPT). Denne utdanningen er ett minimumskrav hos de fleste treningssentre for å få jobb, men personlig trener er ikke en beskyttet tittel, så annen relevant utdannelse, erfaring og kunnskap kan være nok hos enkelte treningssentre. De senere årene har det imidlertid vært en klar trend blant de sentrale treningskjedene om å kreve at PT'ene deres har gjennomført minimum ett år (60 studiepoeng) personlig trener-utdannelse. Mange innen bransjen forventer ytterligere innstramminger i årene fremover, og ifølge Active Education er det satt opp en kompetansegruppe som jobber med å gjøre PT-utdannelsen om til en bachelor i løpet av de 3 - 5 neste årene.

Har alle personlige trenere samme utdannelse?

Som vi allerede har vært inne på i avsnittet ovenfor er svaret på dette nei; aller personlige trenere har ikke samme utdannelse. Det finnes PT'er som ikke har utdannelse som personlig trener i det hele tatt, men f.eks. som ernæringsfysiologer eller fysioterapeuter. Når det gjelder PT'ene som har utdannelse som personlig trener, varierer type utdannelse i stor grad. Enkelte har gjennomført årsstudium innen personlig trening, mens andre har en master innen idrettsvitenskap. Det finnes dessuten PT'er med utdannelse både som personlig trener og utdannelse fra et annet relevant fagfelt, som f.eks. fysioterapi. Hovedregelen er at jo mer utdannelse man har, jo mer attraktiv er man på jobbmarkedet.

Hvilket studie som passer best for deg avhenger av hvor mye arbeid du vil putte inn i utdanningen din og hva du ønsker å jobbe med. Viss du for eksempel har lyst til å jobbe deltid som PT i en kortere periode, kan det ettårige studiet være et godt valg. Har du på den annen side lyst til å gjøre en livslang karriere innen personlig trening, og kanskje jobbe med profesjonelle idrettsutøvere, vil det nok være lurt å investere mer i utdannelse.

Hva lærer du på PT-studiet?

På det tradisjonelle ettårige PT-studiet vil du lære alle de viktigste egenskapene for å bli en god personlig trener. Du vil lære å sette opp treningsplaner og kostholdsplaner for ulike formål, som for eksempel å bygge muskler og å gå ned i vekt. Du vil også lære motivasjons-teknikker og god trenings-pedagogikk. Du vil lære litt om alt, nok til å være en god personlig trener for den vanlige mannen i gata.

Med en PT-utdanning vil man også bli kostholds-rådgiver. Hvis man skal sette opp ett treningsprogram er det viktig å kunne ha en tilsvarende kostholdsplan så man får riktig og nok trening til å gjennomføre programmet og samtidig ha nokk energi til hverdagen.

Det er viktig å huske på att en det er stor forskjell mellom å være en kostholds-rådgiver og en ernæringsfysiolog. En PT med grunnleggende utdannelse innen kosthold er ikke kvalifisert for å delta i behandlingen av personer med f.eks. alvorlige spiseforstyrrelser eller matallergier. I slike tilfeller må ernæringsfysiologer, leger og psykologer som regel på banen.

Det finnes mange kurs for videreutdanning for dem som har gjennomført det ettårige PT-studiet. For eksempel gruppetime-instruktør og dessuten tilbyr Norges idrettsforbund mange ulike typer trener-kurs. Det kommer stadig nye trender og ny forskning rundt trening og kosthold, så det er viktig å holde seg oppdatert og informert på forandringene i bransjen. Du blir derfor aldri helt utlært som personlig trener.

Ulike studiesteder

Det finnes mange steder som tilbyr personlig trener utdannelse i Norge.

Du trenger ikke å ha studiekompetanse for å ta det ettårige PT-studiet. Men du trenger studiekompetanse dersom du ønsker å få studiepoeng og støtte fra statens lånekasse.

Her er en rekke studiesteder som tilbyr PT utdanning og annen relevant utdanning:

AFPT

AFPT, eller Akademiet For Personlig Trening, har slått seg sammen med de 2 svenske aktørene Safe education og The Academy og med det utvidet sitt studietilbud.

De tilbyr nå blant annet et 3 års studieløp med mange ekstra kurs du kan ta for å spesialisere deg innen de fagområdene du vil.

Active education

active education kan du ta PT utdanning på nett med eller uten treningssamlinger, alt ettersom hva du selv ønsker. Du vil få den samme utdannelsen både med og uten samlinger.

Active education tilbyr PT kurs i Norge samt med utveksling til 3 forskjellige destinasjoner:

 • Personlig trener Norge - 1 år
 • Personlig trener Bali - 1 år
 • Personlig trener Spania - 1 år (første semester i Spania)
 • Personlig trener Florida - 1 år (8 uker i Florida)

Norges idrettshøyskole

NIH har lang historie og bred kompetanse innen trenings-fagfeltet. som PT student her vil du ikke bare få ett samlingsbasert studie, men du vil også få en praksis periode og tilgang til Olympia toppen.

Norges idrettshøyskole har en rekke relevante studier for PT yrke, her er noen av dem:

 • Personlig trener - 1 år
 • Trening, helse og prestasjon - 3 år
 • Idrettsfysiologi og bevegelseslære - 2 år master

Høyskolen Kristiania

Høyskolen Kristiania tilbyr blant annet følgende utdannelser innen personlig trening:

 • Trening og coaching - bachelor 3 år
 • Treningsvitenskap - master 2 år
 • Bachelor i fysisk aktivitet og ernæring (3år)

Høgskolen i innlandet

Høgskolen i innlandet tilbyr blant annet følgende utdannelser innen personlig trening:

 • Idrett - spesialisering i trenerrollen - 3 år bachelor
 • Idrettsvitenskap med fordypning i helse og treningsfysiologi - 3 år bachelor
 • Idrett - 1 år

UIA

Universitetet i Agder tilbyr blant annet følgende utdannelser innen personlig trening:

 • Idrett - 1 år
 • Idrett - 3 år bachelor
 • Idrettsvitenskap - 2 år master

Hva koster PT-studiet?

PT-studiene varierer i pris. De fleste PT-studier er støttet av lånekassen, men mange tilbyr også nedbetalingsplaner for de som ikke vil ta studielån, eller som ikke kan få studielån.

Det er mange faktorer som gjør att prisene varierer. Noen studieløp er fullstendig nettbaserte og burde naturligvis være billigere enn samlings-baserte PT-kurs. Noen PT-kurs inneholder også praksis så du kan få arbeidserfaring på et treningssenter som en del av utdanningen.

Når du sammenligner priser på de forskjellige PT-studiene må du også tenke på att man får det man betaler for, og ikke nødvendigvis bare velge det billigste.

De fleste PT-studier er som sagt dekket av lånekassen, så forutsatt at du består må du bare betale 60% av studiet selv (pga. ordningen med omgjøring av lån til stipend som lånekassen tilbyr). Dette må også tas med i beregningen av hvor dyre de forskjellige studieplassene er. Hvis det ikke dekkes av lånekassen, kan det fort koste deg det dobbelte.

Les også

image

Personlig Trening

Personlig trening innebærer å samarbeide med en kvalifisert personlig trener for å ...

image

David Scavera

Les mer

image

Personlig trener kurs

Personlig trening er en stadig voksende bransje, og det å være kvalifisert er nøkke...

Forfatter av artikler

Eilert Akerstad

Publisert: 03-09-2024

Les mer

image

Trenger jeg PT?

Mange av oss har stilt spørsmålet: "Trenger jeg virkelig en personlig trener (PT) f...

Forfatter av artikler

Eilert Akerstad

Publisert: 08-20-2023

Les mer