Styrketrening og personlig trening

Styrketrening er en viktig form for fysisk trening med en rekke fordeler, inkludert økt muskelstyrke, økt muskelmasse, bedret helse og økt velvære. Men for å oppnå best mulige resultater, er det viktig å forstå hva som konstituerer effektiv styrketrening. Her skal vi gjennomgå nettopp dette, samt se hvordan en personlig trener kan hjelpe deg med styrketrening.

Mann i romaskin på treningsstudio

Bli matchet med en personlig trener

Fyll ut et enkelt skjema så matcher vi deg med den personlige treneren som best dekker dine behov

personal trainer and female client
Forfatter av artikler

Eilert Akerstad

Publisert: 02-17-2023

Teorier om styrketrening

Det finnes en rekke forskjellige teorier om styrketrening, og hvordan man bør trene for å oppnå best mulige resultater. Blant populære teorier finner vi:

  • Progressiv overbelastning,
  • Periodisering,
  • Høy intensitet intervalltrening (HIIT).

Vi skal nå ta en kort gjennomgang av disse.

Progressiv overbelastning

Progressiv overbelastning er en teori som sier at man må øke belastningen på musklene gradvis over tid for å oppnå best mulige resultater. Dette betyr at man bør øke vektene eller antall repetisjoner jevnlig for å utfordre musklene og tvinge dem til å vokse.

Periodisering

Periodisering er en teori som sier at man bør variere treningsøktene sine for å oppnå best mulige resultater. Dette kan inkludere å variere intensiteten, belastningen og antall repetisjoner.

HIIT

HIIT, eller høy intensitet intervalltrening, er en teori som sier at man bør trene med høy intensitet i korte intervaller for å oppnå best mulige resultater. Et klassiske treningskonsept som tar utgangspunkt i denne teorien er den såkalte ‘7-minute workout’.

Kosthold for å oppnå gode resultater med styrketrening

For å oppnå best mulige resultater med styrketrening, er det viktig å spise en balansert diett som inneholder tilstrekkelige mengder protein, karbohydrater og fett. Protein er spesielt viktig for muskelvekst, mens karbohydrater gir energi til å gjennomføre treningsøktene. Fett er viktig for en rekke funksjoner i kroppen, og er dessuten er god kilde til kalorier for de som ønsker å legge på seg mer muskelmasse. Man skal heller ikke glemme viktigheten av å få i seg alle vitaminer og mineraler som kroppen trenger. En multivitamin og tran er for de aller fleste et fint tilskudd til et ellers variert kosthold.

Hvordan kan en personlig trener hjelpe deg med styrketrening?

En personlig trener kan hjelpe deg å oppnå dine styrketreningsmål på mange måter. En av de viktigste fordelene med å ha en personlig trener, er at de kan tilpasse et treningsprogram spesielt for deg og dine behov. De vil ta hensyn til din fysiske form, dine mål, og eventuelle skader eller begrensninger du måtte ha. Når man trener på egenhånd er det fort gjort å gå på smeller, enten man starter for hardt ut, eller ignorerer en liten skade. En personlig trener er gull verdt for å forhindre slike ting som dette.

En personlig trener vil også kunne veilede deg gjennom øvelsene, sørge for at du utfører dem riktig, og hjelpe deg å øke vektene og intensiteten gradvis, slik at du kan oppnå optimal muskelvekst og styrke. De vil også kunne gi deg tips om kosthold og ernæring, noe som er en essensiell del av det å øke i styrke. Enkelte styrkeløftere hevder at kostholdet er 80% av jobben, mens selve styrketreningen er de resterende 20 prosentene.

En annen viktig funksjon av en personlig trener er å holde deg motivert og fokusert. Trening kan være utfordrende og det er lett å miste motivasjonen etter en stund, spesielt hvis du ikke ser resultater. En personlig trener kan hjelpe deg med å holde fokus på dine mål, og gi deg positive tilbakemeldinger og oppmuntring som vil bidra til å holde motivasjonen oppe. De kan dessuten logge resultatene dine, og vise dem til deg med jevne mellomrom. Dette vil for mange spille en avgjørende rolle når det kommer til motivasjon, og dessuten sørge for at man øker med korrekt mengde vekter fra økt til økt. Videre vil en personlig trener også kunne utfordre deg og hjelpe deg med å utvikle variasjon i treningen din. De vil kunne introdusere deg til nye øvelser og treningsmetoder, noe som vil bidra til å holde ting spennende og hindre at du blir lei.

For alle som har en drøm om å øke i styrke eller bygge muskler, anbefaler vi på det varmeste å benytte seg av en personlig trener. Det koster litt mer penger enn å trene på egenhånd, men samtidig er veien til resultatene vesentlig kortet ned.

Les også

image

Personlig Trening

Personlig trening innebærer å samarbeide med en kvalifisert personlig trener for å ...

image

David Scavera

Les mer

image

Personlig trener kurs

Personlig trening er en stadig voksende bransje, og det å være kvalifisert er nøkke...

Forfatter av artikler

Eilert Akerstad

Publisert: 03-09-2024

Les mer

image

Trenger jeg PT?

Mange av oss har stilt spørsmålet: "Trenger jeg virkelig en personlig trener (PT) f...

Forfatter av artikler

Eilert Akerstad

Publisert: 08-20-2023

Les mer