Hvor ofte bør man benytte seg av en PT?

Personlige trenere kan være en uvurderlig ressurs for de som ønsker å komme i form, forbedre sin fysisk form eller oppnå spesifikke helse- og velværemål. Men hvor ofte bør du trene med en personlig trener? I denne artikkelen vil vi utforske ulike faktorer som påvirker dette, og vi skal dessuten se på noen generelle retningslinjer knyttet til det å jobbe med en PT.

Kvinne på treningsstudio som løfter vekter med hjelp av en pt

Bli matchet med en personlig trener

Fyll ut et enkelt skjema så matcher vi deg med den personlige treneren som best dekker dine behov

personal trainer and female client
En forfatter av artikler

Øyvind Bringedal

Publisert: 12-21-2022

Faktorer som påvirker hvor ofte du bør trene med en personlig trener

Det er flere faktorer som kan påvirke hvor ofte du bør trene med en personlig trener, inkludert dine mål, fysisk form og hvor mye tid du har til disposisjon. Her er noen viktige vurderinger å huske på:

Mål

Hvis du har spesifikke mål i tankene, som å forberede deg til en maraton eller legge på deg store mengder muskelmasse, kan du ha behov for å trene med en personlig trener mer hyppig for å nå disse målene. Eksempelvis krever opptrening til maraton helt riktig løpeteknikk for å unngå skader, et treningsprogram som hverken er for hardt eller for lett, og dessuten at man jobber mye med det mentale aspektet knyttet til det å løpe en så lang distanse. Når det gjelder økning av store mengder muskelmasse krever dette ikke bare detaljkunnskap om kosthold, hypertrofi trening, og treningsmengde, men dessuten en enorm motivasjon, selvdisiplin og gjennomføringsevne. Når man jobber mot denne typen mål, kan det være behov for å benytte seg av en personlig trener flere ganger i uken. Hvis målet ditt på den annen side bare er å vedlikeholde din nåværende fysiske form, kan det være tilstrekkelig med PT-timer en gang eller to i måneden.

Fysisk form

Din nåværende fysisk form kan også påvirke hvor ofte du bør jobbe med en personlig trener. Hvis du er ny til trening eller har vært inaktiv i en lang periode, kan du ha behov for å jobbe med en PT mer hyppig for å komme i gang og dessuten bygge opp grunnleggende styrke og utholdenhet. Når formen blir bedre, kan du redusere hyppigheten av PT-øktene. Den fysiske formen må imidlertid alltid sees i lys av de spesifikke målene som man har satt seg. Selv en svært godt trent person kan ha behov for tett oppfølging fra en PT om han eller hun skal oppnå ekstreme resultater, eller forhindre skader gjennom et intensivt treningsregime.

Tid til disposisjon

Hvor mye tid du har til disposisjon kan påvirke hvor ofte det er realistisk å jobbe med en personlig trener. Hvis du har en svært travel hverdag med mange forpliktelser kan det faktisk ende opp med å bli et slit med for mange PT-økter. I slike tilfeller anbefaler vi å kutte ned på antall økter, men heller utnytte hver økt til dets fulle potensial. Dersom man på den annen side har mye fritid, er det nok først og fremst hvilke resultater man ønsker som påvirker hvor ofte man bør benytte seg av en personlig trener.

Budsjett

Det er ingen hemmelighet at PT-timer kan være dyrt. Særlig om man benytter seg av en personlig trener med mye kvalifikasjoner og lang erfaring. Noen av de dyrere personlige trenerne kan koste så mye som 4000 kroner timen. Man må derfor ta en vurdering av hvor mye man har råd til å bruke på en PT.

Generelle retningslinjer når man skal benytte seg av en personlig trener

Som vi allerede har vært inne på er det forskjellige faktorer å ta i betraktning når man skal avgjøre hvor ofte man bør benytte seg av en PT. Allikevel er det noen tommelfingerregler som kan være greit å følge for de aller fleste.

Start med en eller to økter per uke

Når man begynner å jobbe med en ny PT legges mye av grunnlaget for den videre trening. Man kartlegger gjerne den nåværende formen hos klienten, setter opp en treningsplan, øver inn riktige teknikker osv. Av disse grunner kan det være lurt med litt hyppige økter i starten. Hyppige PT-timer i starten gjør at den personlige trenere kan korrigere eventuelle feil, gjøre småjusteringer på kursen man har satt, og dessuten får man selv kjent litt på hvordan det er å jobbe med den aktuelle personlige treneren.

Øk/reduser hyppigheten etter behov

Hvis du merker at du får mye ut av PT-timene og at du dessuten er i stand til å takle mer intense økter, kan det være lurt å øke hyppigheten av PT-timene. Selvfølgelig under forutsetning av at ditt personlige budsjett tillater det. Hvis du på den annen side er fornøyd med mer moderate resultater, og du fint klarer å gjennomføre treningsøktene på egen hånd, kan det være lurt å bruke PTen mer som en treningsveileder som du henvender deg til med jevne mellomrom for å få tilbakemeldinger på hvordan du ligger an.

Bytt PT om du ikke er 100% fornøyd

Utvalget av personlige trenere er stort. Ikke bare finner man mange personlige trenere rundt om i alle byene i Norge, man har dessuten et stort utvalg av online personlige trenere. PT-timer er kostbart, og man skal kunne forvente mye av å jobbe med en PT. Nøl derfor ikke på å bytte PT om du er usikker på om det er riktig PT for deg.

Les også

image

Personlig Trening

Personlig trening innebærer å samarbeide med en kvalifisert personlig trener for å ...

image

David Scavera

Les mer

image

Personlig trener kurs

Personlig trening er en stadig voksende bransje, og det å være kvalifisert er nøkke...

Forfatter av artikler

Eilert Akerstad

Publisert: 03-09-2024

Les mer

image

Trenger jeg PT?

Mange av oss har stilt spørsmålet: "Trenger jeg virkelig en personlig trener (PT) f...

Forfatter av artikler

Eilert Akerstad

Publisert: 08-20-2023

Les mer